BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
- [album foto]

[album foto]

[album foto]

Pensiunea Ciobănelu - Repere Turistice

Pe teritoriul judetului Valcea tinutul de munte si de dealuri dintr-o parte si de alta a Oltului, impreuna cu valea atat de interesanta a acestuia, sunt de o rara bogatie turistica.Ea se datoreste nu numai pitorescului regiunii, numarului mare de izvoare minerale, traditiilor locuitorilor ci si realizarilor in domeniul constructii si drumurilor.Toate acestea au facut ca judetul valcea sa se sueteze printre primele regiuni din tara cu posibilitati de paracticare a turismului sub cele mai diverse forme.

Statiunea Calimanesti-Caciulata

Situata la poalele Carpatilor Meridionali, pe malurile râului Olt statiunea Calimanesti-Caciulata este considerata perla statiunilor de pe valea Oltului.Statiunea se bucura de o clima continental temperata, fara schimbari bruste de temperatura, caracteristic depresiunilor subcarpatice. Temperatura medie anuala este de + 9.7°C, în timpul verii de + 19°C.Principalul curs de apa îl constituie râul Olt caruia i se adauga izvoarele care fac faima statiunii. Izvoarele din zona sunt clorice, sulfuroase, iodice, cu o concentratie de sare între 0.5 - 29 grame/l, izvorând din conglomeratele eocene totdeauna la contact cu strate de marna. Statiunea prezinta 3 mari unitati hoteliere cu cate 400 locuri, fiecare dotata cu o moderna baza de tratament.

Manastirea Cozia

De la Calimanesti in jos, valea se strâmteaza tot mai mult iar codrii se lasa din inaltimi pâna in matca Oltului. Rasarind parca din valurile râului, zidurile vestitei manastiri Cozia inchid intre ele o lume de amintiri, de fapte eroice, de figuri legendare. Zidita intre 1387-1388 pe locul unui vechi lacas de cult, manastirea a ramas, cu toate adaugirile si prefacerile aduse in veacurile urmatoare, cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Mircea cel Batrân, al carui portret si mormânt se afla aici. Lânga mormântul domnului isi doarme somnul de vecii nefericita mama a lui Mihai Viteazul, calugarita sub numele de Teofana, si care a murit dupa numai cinci ani de la uciderea fiului ei. In 1818 sunt zidite incaperi menite sa adaposteasca "scoala pentru invatatura copiilor", iar in 1821, incaperile bibliotecii. Din ansamblul arhitectonic de la Cozia se remarca biserica bolnitei, construita la inceputul secolului al XVI-lea, care pastreaza in interior frescele originale, printre chipurile zugravite fiind si portretul lui Mircea cel Batrân si a fiului sau.

Valea Lotrului

Lotrul strabate o vale recunoscuta prin frumusetea sa naturala. Valea, cu nume de legenda, este imbracata astazi in haine noi, cu ctitorii energetice marete (Ciunget, Malaia, Bradisor). Lotrul izvoraste de sub stancile Parangului, din circurile glaciare aflate sub creasta Iezarului, a Calcescului si Coastei lui Rus. In calea sa, Lotrul, dupa ce primeste apele inspumate ale Pravatului, isi schimba directia cursului, indreptandu-se spre rasarit.
Valea Lotrului este incarcata si ea de legende. Una dintre acestea glasuieste despre inceputul asezarilor de aici, amintind de prezenta haiducilor Voinea, Ciungu, Malai si Breazu, care, haladuind in spatiul udat de apele inspumate ale Lotrului, au pus temelii asezarilor Voineasa, Ciunget, Malaia si Brezoi.Privind Lotrul astazi, ne apar in minte acele imagini ale trecutului nu prea indepartat, cand pe albia sa, pe drumul fara pulbere se strecurau plutele ce duceau spre Brezoi bogatia muntilor din jur.

Lacuri de acumulare


Dupa ce strabate 4-5 Km prin locuri incantatoare, raul se pravaleste in lacul Vidra.
Lacul Vidra este acum o mica "mare in Carpati". Barajul, format din arocamente cu un nucleu central de argila, are inaltimea de 121 m si lungimea de 380 m. Se intinde pe o distanta de 9 Km, adunand apele din 86 de rauri si paraie de pe Lotru si din unele bazine hidrografice vecine, precum Jietul, Oltetul, Luncavatul, Cerna, Bistrita, Uria, Lotrioara.
Pentru a cuprinde intreaga zona mai sunt construite inca patru baraje ajutatoare (Petrimanu, Galbenu, Lotru-pompaj, Jidoaia), care pompeaza apa in lacul Vidra. Apa adunata in lacul Vidra porneste prin aductiunea principala, lunga de 13.5 Km, pana la castelul de echilibru al Hidrocentralei Ciunget.

Din castel, apa porneste prin "galeria fortata ce se desprinde apropae verticala, cu o lungime de 1400 m", si ajunge la turbine. Puterea insalata a Hidrocentralei Ciunget este de 510 mW. De aici, apele Lotrului reusesc sa scape, reaparand in albia-i milenara, la "coada" lacului Malaia.
Dupa ce sunt puse in miscare si turbinele de la Hidrocentrala Malaia, Lotrul iese iarasi din inclestarea digurilor. Pana la lacul de acumulare Bradisor, aflat in amonte de satul Saliste.
De aici ele vor porni din nou printr-o galerie de fuga care strapunge masivul Naratu pravalindu-se in Olt, intr-unul din cele mai salbatice sectoare din defileul acestuia.

Ciunget, Valea Latoritei

De la gura Latoritei spre stanga se deschide un drum care duce spre o alta asezare a Lotrului - Ciunget (la 6 Km de gura Latoritei). Strajuit de inaltimile Latoritei si Repedea, Ciungetul avea sa traiasca pana in ultimii ani o viata patriarhala, fiind izolat de artera principala a Lotrului. Legatura cu aceasta asezare se facea doar pe o poteca "agatata" in inaltimile muntilor. Drumul spre gura Latoritei si Ciunget a fost construit abia in anii 60`.
Astazi, Ciungetul este o asezare moderna. Aici, in inima muntelui, se afla cea mai mare hidrocentrala de pe raurile interioare ale tarii. In pestera Laptelui din apropiere s-au gasit elemente ale Culturii Glina.
Defileul Latoritei este unul dintre cele mai frumoase din tara. Din Ciunget se poate merge, pe Valea Latoritei, la Lacul Petrimanu, marcaj: banda albastra; durata: 4-5 ore. Pe malul lacului Petrimanu se afla o cabana turistica care poate gazdui grupuri mici de excursionisti. La numai 5 Km exista Lacul Galbenu.
Plecand din Ciunget, tot pe Valea Latoritei, se poate urca pe Curmatura Groapa - stana Gropita si Saua Funicelu pe marcaj: punct galben, in circa 6-7 ore.

Statiunile Voineasa si Vidra.Obarsia Lotrului

Asezata pe alea Lotrului, la 72 km de Ramnicu Valcea , in vechea vatra pastoreasca, Voineasa este una dintre cele mai tinere statiuni din tara.Este situata intra muntii Lotrului si muntii Capatanii, la o altitudine de 650m. Are un climat montan cu veri racoroase si ierni geroase. Temperatura medie este de 4-6 °C Aflata la confluenta vailor Voinesita cu Lotru, Voineasa este strajuita de culmile muntilor :Balturi (1117 m) la sud, Dalmele (1293 m) la nord, Runculet-Staneica (1465 m) spre vest si Plesa (1052) spre est.Statiunea Voineasa este dotata cu tot ce contribuie la desfasurarea unui concediu placut.Dispune de un soatiu de cazare cu peste 1200 locuri. Factorii naturali terapeutici sunt bioclimatul montan,tonic,aerul curat,ozonificat.
Tot in aceasta zona se afla statiunea Vidra, la numai 25 de km.Aceasta dispune de 5 vile insumand 100 locuri.Vidra este situata pe malul lacului cu acelasi nume.La cabana Obarsia Lotrului se ajungede la Vidra mergand de-a lungul Lotrului 17 km.Ea dispune de locuri pentru cazare confortabile.S-au amenajat 10 casute cu o capacitate de 20 locuri.


[album foto]

[album foto]

[album foto]

-